TOEFL SEBULAN

Hai sahabat Vocab Level. Lagi berjuang mendapatkan TOEFL 500 untuk LPDP ya? Atau 525 untuk AAS? Udah merasa berat dan mau nyerah? Tenang saja kamu tidak sendirian kok, masih banyak di luar sana yang bahkan sudah test berkali-kali namun hasilnya belom sampai 500 begitupun dengan saya. Setiap kali simulasi saya selalu stuck di angka 460 dan seperti tidak mau naik-naik hingga akhirnya saya memutuskan untuk  menganalisa soal secara mendetail dan mencari clue untuk menjawabnya. Singkat cerita saya akhirnya menemukan pola/pattern dari Structure tanpa harus membaca full setiap pertanyaan dalam soal dan Alhamdulillah di real test TOEFL structure nya cuma salah 3 meskipun yang lain tidak sebagus Structure hehe. Nanti saya insyaAllah akan bagi bagaimana cara menjawab soal Structure dengan cepat dan mudah. Yang penting jangan nyerah dulu oke? Karena jika kita menyerah hanya satu hal yang kita dapat GAGAL.

Baca juga Pengalaman Pribadi: Proses LPDP dari NOL sampai Awardee LPDP UCL

Perlu diketahui bahwa terdapat 3 aspek yang diujikan dalam TOEFL di antaranya adalah Listening, Structure dan Reading masing-masing memiliki kesulitan dan kemudahan yang berbeda-beda. Ada yang bilang listening mudah, ada juga yang berkata reading yang paling mudah tapi ya depends on your skill any way.

Namun menurut saya pribadi dari 3 komponen TOEFL tersebut, Structure dan Written Expressions adalah favorit saya.  Bukan hanya karena skor Structure adalah yang paling tinggi dari pada yang lain tetapi juga saya merasa Structure adalah yang paling mudah karena soal-soalnya cenderung memiliki Pattern yang sama sehingga mudah di tebak. Selain itu materi Structure untuk TOEFL bisa dibilang terbatas. artinya hanya ada beberapa materi yang masuk pada TOEFL dan sekali  kita menguasai materi tersebut, maka kita bisa langsung mengeksekusinya dalam soal. Untuk materi umum yang biasanya masuk pada test TOEFL lihat disini atau teman-teman bisa mengikuti kelas online seperti ini: klik disini atau mau coba simulasi dulu? klik disini

Berkenaan dengan jadwal belajar, saya biasanya mengatur jadwal belajar perminggu dengan durasi 3 jam persesi.

SESI JAM AKTIFITAS
sesi 1 07:00 – 10:00 Structure part A (fokus) Pagi-pagi saya hanya fokus mengerjakan part A dari 2-4 set soal. Setelah itu saya menganalisa dan mencari alasan  kenapa A benar dan B, C, D salah. Terkadang jika saya kurang faham, saya bertanya pada teman atau brosing materi di internet.
sesi 2 14:00 – 17:00 Structure part B (fokus) Disini saya benar-benar fokus pada part B dangan langkah-langkah seperti di part A.
sesi 3 19:00 – 22:00 Full Scoring Listenning, Structure, Reading
Jadwal minggu pertama

Atau mungkin teman-teman memiliki jadwal sendiri yang sesuai dengan kegiatan harian masing-masing. Namun seperti apapun jadwalnya, kesuksesan bergantung pada seberapa istqomah atau konsisten kita untuk menjalankan jadwal yang kita buat.

Berbeda dengan Reading di TOEFL yang semuanya bergantung pada seberapa suka kita membaca dan seberapa banyak vocab yang kita miliki. Adapun vocab yang digunakan dalam TOEFL juga tidak sembarangan. Mereka menggunakan vocab tingkat B1-C2 yang merupakan Advanced Vocabulary yang sering digunakan dalam Essays, Journals, dan International Articles. Untuk informasi Advanced Vocabulary (A1, A2, B1, B2, C1, C2) silahkan lihat disini.

BACA JUGA: ELLIPSIS: Reducing, Omitting, dan Abridgement

Dengan mengetahui bahwa Reading TOEFL menggunakan Advanced Vocabulary, hal ini berarti bahwa vocab yang sering kita gunakan dalam percakapan sehari-hari tidak akan cukup untuk menaklukan Reading dalam TOEFL. Artinya kita benar-benar harus meng-Upgrade vocab kita dari A1, A2 ke vocab B1-C2 yang bisa dibilang vocab ini langka dan akademis banget. Oleh karena itu untuk membuat familiar dengan vocab Advance tersebut, saya merutinkan diri untuk membca minimal 1-2 Article setiap hari dan mencari vovab-vocab yang tidak saya ketahui.

Perlu diketahui bahwa vocab Advance dalam Article itu sifatnya Recycle. Artinya vocab Advance yang muncul pada topic A bisa saja muncul lagi di Article dengan topic B atau C dan sebagainya. Oleh karena itu sekali kita mengetahui vocab Advance tersebut kita akan terus-menerus terbantu ketika kita membaca Article dengan topic yang berbeda.

Untuk mengetahui vocab A1-C2 kita bisa melihat di Cambridge Dictionary 4th edition baik di HP atau di Computer karena tidak ada lagi kamus yang memberikan informasi tentang advnced vocab kecuali Cambridge 4th. Dengan kamus ini kita dapat mengetahui level dari setiap vocab sehingga kita tahu vocab mana yang lebih bagus/tinggi untuk digunakan. Sayangnya kamus ini belum menyediakan sinonim dari masing-masing vocab tersebut secara lengkap. Jadi kita harus memadukannya dengan kamus lain. Beberapa bulan lalu saya mencoba memadukan Cambridge 4th Edition (melihat level) ini dengan Oxford Thesaurus (melihat sinonim) dan kemudian saya mengurutkan sinonim tersebut berdasarkan level terendah (A1) ke yang paling tinggi (C2) dan hasilnya seperti berikut ini:

Advanced Vocabulary Level: Synonym

Advanced Vocabulary Level: Synonym

Nah kalau diperhatikan baik-baik  vocab A1-A2 adalah vocab yang sering kita gunakan sehari-hari namun B1- C2 merupakan vocab-vocab asing yang bahkan jarang kita temui dan meskipun kita pernah tahu atau menemui vocab tersebut, terkadang saat sebuah vocab berlevel tinggi maka maknanya jauh berbeda dari makna asalnya. Sebagai contohnya “gather” dan “take”, saat levelnya rendah (A1/A2) maknanya adalah “berkumpul dan mengambil” namun saat berlevel C1/C2 maknanya “mengerti/memahami”.

Begitu pula dengan kata “work”, saat ia berlevel A1 artinya “bekerja” namun saat berlevel C2 maknanya berubah menjadi “mengetahui /menemukan” jauh banget kan antara bekerja dan menemukan/memahami. Hal inilah yang sering kali membuat kita salah saat memaknakan kata dalam text reading sehingga membuat kita salah paham dan akhirnya kita tidak menemukan jawaban yang kita cari dalam soal. Oleh karena itu dengan mengetahui work bisa bermakna menemukan/memahami/mengetahui, maka saat kata “work” muncul dalam dalam artikel kita akan mampu menafsirkan makna berdasarkan 2 makna di atas.  Oh ya untuk mendapatkan buku diatas bisa klik Disini (Advanced Vocabulary Level: Synonym).

BACA JUGA: Beasiswa FULL untuk S2 dan S3 di Korea Selatan

Berkenaan dengan soal reading, pada umumnya soal reading selalu menanyakan bebrapa hal berikut:

  • What is the main topic/main idea of paragraph 3

Untuk menemukan main topic/idea kita bisa mencarinya di 1-2 kalimat pertama dalam paragraf tersebut namun jika tidak ada disitu maka periksalah 1-2 kalimat terakhir dalam paragraf tersebut karena biasanya main topic/idea ada disitu. Namun kadang ada juga soal yang agak susah sehingga kita harus membaca semua kalimat dalam paragraf terrsebut tapi dalam TOEFL, soal seperti itu agak jarang sih. Jadi tenang saja.

  • What can be inferred about ——xxxx—xxxx—– in the second paragraph?

Nah soal ini meminta kita untuk menyimpulkan menafsirkan suatu hal, kalimat atau poin yang ada dalam suatu kalimat berdasarkan konteks yang dibahas dalam paragraf tersebut. Nah I have to say “I hate this question” karena kita benar-benar harus memikirkan maksudnya dan terkadang pilihanya mirip-mirip. But again, everyone has different opinion. So suit your own.

  • Which of the following is NOT mentioned as a reason of —xxxx—?

Soal ini bisa dibilang cukup mudah di taklukan karena kita tinggal mencocokkan apa yang ada di pilihan dengan yang ada di test dan yang tidak ada ya berarti itu jawabannya.

  • What is the closest meaning of xxxxxx (bisa dibilang sinonim dari xxxx)

Soal tipe ini adalah soal yang menurut saya gampang-gampang susah. Karena jika vocab dan sinonim kita banyak, maka kita dengan mudah menjawab soal seperti ini namun jika vocab kita kurang ya baca doa lah sob banyak-banyak wkwkw karena tak ada cara lain yang bisa kita lakukan. Terkadang kalau kita beruntung kata yang di dalam soal dan di text masih bisa kita tebak berdasarkan konteks namun terkadang kita tahu kata yang ada di soal tapi  tidak tahukata yang ada dalam  pilihan begitupun sebaliknya. Perhatikan contoh berikut ini:

The word “hangry for” in line 16 is closest in meaning to?

(A) intelligent

(B) long

(C) critical

(D) thrifty

Mungkin kita tahu arti intelligent, long, critical dan thrifty tapi kita tidak tahu arti dari “hungry for”, oleh karena itu kita bisa melakukan langkah-langkah dibawah ini:

  • Carilah sinonimnya
  • tebaklah berdasarkan kontex atau alur dalam kalimat tersebut.
  • Jika tetap tidak bisa, maka ccobalah eliminasi opsi yang sekiranya tidak mungkin sehingga kita mampu mempersempit pilihan kita.
  • Jika tetep belom bisa maka tebak dan berdoalah sob wkwkw itu usaha terakhir kita. Pokoknya tidak boleh ada jawaban yang kosong.

Oh iya btw jawaban dari soal di atas adalah Long (B). Long saat berlevel A1 = panjang/lama. Namun saat long berlevel C2 artinya “ingin/kangen”. Begitu pula dengan hungry, saat berlevel A1 = lapar namun saat berlevel C2 = ingin banget. Perhatikan gambar berikut:

Cambridge 4th Edition

Cambridge 4th Edition

Kabar buruk untuk teman-teman yang kurang suka dengan soal ini adalah soal tipe ini kadang muncul sebanyak 4-5x dalam satu passege sementara TOEFL memiliki 5 passage. Artinya soal jenis ini akan muncul sekitar 20 kali dalam satu set soal. Tak ada trik untuk soal jenis ini, jadi mau atau tidak kita harus mempelajari sinonim dari vocab jika kita ingin mendongkrak skor reading kita. teman-teman juga bisa ikut kelas online reading kok klik disini

BACA JUGA: Beasiswa dengan TOEFL Rendah untuk S1 dan S2

Memang bukan hal yang mudah untuk menambah vocab dan mengetahui sinonimnya. Dulu saya biasanya setiap hari mencatat vocab dan mencari sinonimnya. Oleh karena itu saat itu saya berniat untuk membuat rangkuman sinonim serta latihan-latihannya agar dapat membantu teman-teman saya yang juga struggle di reading baik TOEFL/IELTS. Dan hasilnya seperti berikut:

Article Vocabulary & Synonym Enhancer

Buku ini saya Design untuk menambah, menguatkan dan membiasakan kita dengan Synonym atau Closest meaning dalam Articles atau Journals. Yang perlu kita lakukan adalah membaca passege dan mencocokkan kata yang bergaris bawah dengan sinonimnya yang ada di kolom yang ada dibawahnya namun kita tidak di perbolehkan melihat kamus. gunakan pensil dan stabilo untuk menandai vocab yang sudah kita kuasai. Jika kita tidak bisa menemukan sinonimnya maka kita boleh melihat bank vocab yang ada dibawahnya. Kira-kira seperti ini bank vocabnya:

Article Vocabulary & Synonym Enhancer

Dan di akhir kita dapat melihat kunci jawaban yang sudah disediakan untuk mencocokkan jawaban kita. Adapun kunci jawabannya seperti berikut ini:

Jadi dengan latihan yang Intense dan Consistent, dalam waktu 10 hari insyaAllah kita akan terbiasa dengan vocab-vocab berat yang ada di dalam article atau journal. Maaf ya sob bukan niatan promo buku, tapi saya memang selalu memadukan buku ini dengan soal-soal reading TOEFL saat saya mengajar di Pare dan alhamdulillah banyak murid saya yang mengalami peningkatan yang cukup pesat. Biasanya saya memberikan materi ini 2 hari sekali. Jadi sehari Reading sehari lagi penambahan vocab dan penguatan sinonim menggunakan buku ini. Namun jika Taretanku memiliki referensi yang bagus bolehlah nanti bagi-bagi di kolom komentar yaa. Oh iya untuk jawal belajar teman-teman bisa menyesuaikan dengan jadwal structure diatas. Jika ingin mendapatkan buku diatas bisa klik Disini (Article Vocabulary  & Synonym Enhancer).

BACA JUGA: Beasiwa Tianjin University dengan tunjangan 40-80 juta/bulan untuk S1-S3

Untuk Listening fokus saja pada part 1 dulu karena part 1 ini ada 30 soal yang bisa dibilang cukup mudah untuk dikerjakan. Jadi maksimalkan Listening kita di part 1 ini. Saran yang bisa saya berikan dalam part 1 ini adalah:

  • Hindari pilihan (a, b, c, d) yang memiliki bunyi yang sama atau mirip dengan audio. Ingat TOEFL adalah test yang bertujuan untuk mengukur kemampuan kita oleh karena itu pasti ada jebakan dalam soal-soalnya untuk membuat kita terkecoh atau bingung saat menjawab. Kasarnya saya bilang bahwa test itu memang dirancang untuk membuat test taker terkecoh atau gagal untuk menjawab soal. Salah satu jebakannya adalah dengan cara menghadirkan opsi yang memiliki cara baca agak sama seperti yang terdengar di audio. Karena pembuat soal tahu bahwa kita tidak akan mungkin mendengar semua yang dikatakan oeh native speaker dalam audio. Kalau sudah seperti ini kandidat atau kita biasanya dan cenderung akan memilih opsi/pilihan yang memiliki bunyi agak sama yang kita dengar sekilas. Dan itulah yang di harapkan pembuat soal. So kalu kita tidak yakin dengan jawaban kita, hindari bunyi yang sama atau mirip.
  • Jangan mencoba untuk menangkap atau memahami semua vocab yang diucapkan dalam audio tapi fokuslah pada “maksud dari percakapan” dalam percakapan tersebut. Ingat kita tidak punya cukup waktu untuk menerjemah semua vocab dalam percakapan. Jadi fokus saja pada maksud yang disampaikan. Perhatikan contoh berikut:

even though nobody cares about you and they say always something bad to you, i vow that i will never let you be alone. I will always be with you

Jika kita mencoba menafsirkan semua vocab, maka kita akan kehabisan waktu tapi kalau kita hanya fokus pada maksud dari kata tersebut, kita akan tahu bahwa intinya “aku sayang kamu” gitu toh. Simple kan? So just focus on what speaker means.

  • Berhati-hatilah pada Verb dan Adjective (kalau adverb dan noun agak jarang). Jika kita mendengar verb, adjective maka segeralah pikirkan sinonim dari Adjective/Verb yang kita dengar dari audio karena dalam part 1 yang pendek ini, pasti mereka akan menggunakan sinonim untuk dijadikan jawaban. Jadi tidak mungkin mereka akan memasang jawaban yang sama seperti yang mereka ucapkan. Misalnya dalam audio kita mendengar kata “this city is very beautiful” kemudian dalam pilihan ada opsi (a) the city is useful, (b) the powerful city,  (c) the town is extremelly exquisite, (d) the people in the city are beautiful. Lihat banyak sekali kata-kata yang memiliki bunyi seperti kata beautiful namun bukan itu yang di maksud. Jawaban yang paling tepat adalah (c). Perhatikan sinonimnya city=town, very = extremely, beautiful = exquisite (C1).  Kalau kita menjawab (d) itu sangat tidak mungkin karena tidak mungkin jawaban dalam soal diberikan secara gamblang dan jelas pasti mereka akan menggunakan sinonim untuk mengelabui kita.

Nah sedangkan untuk part 2 dan 3, karena di part ini adalah monolog yang sangat panjang dengan speaking yang cukup cepat, kita harus sebisa mungkin mencari kata yang sama seperti yang ada di audio (kaerana biasanya di part 2 dan  3, jawaban akan dinyatakan secara langsung) namun jangan turunkan kewaspadaan kita terhadap sinonim dari Adjective dan Verb. Untuk jadwal teman-teman bisa mengkuti pola jadwal di structure atau ikut kelas listening dengan tutor listening yang berpengalan di listening klik disini

Mungkin itu saja yang bisa saya share kali ini. Jika ada saran atau request tolong sampaikan dikolom komentar ya guys. Semoga bermanfaat Aamiin.

By vocabmu

206 thoughts on “Skor TOEFL 500+ dalam 1.5 Bulan”
  1. Makin tahun untuk mendapatkan pekerjaan, beasiswa , masuk perguruan tinggi. Dan syarat wisuda juga tentu kita butuh tofel tapi sebagian orang belum tahu bhs inggris ituh sulitt sehingga orang tidak mengerti dan sering mengeluhh

  2. fantastic put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do
    not realize this. You should proceed your writing.
    I am sure, you’ve a great readers’ base already!

  3. Things i usually do not realize is if in all honesty how
    you’re now not really far more neatly-liked than you could be
    now. You might be so intelligent. You recognize thus significantly with
    regards to this topic, made me for me consider it from numerous numerous angles.
    Its like women and men don’t appear to be fascinated until it’s something
    to do with Woman gaga! Your personal stuffs nice. Always handle it!

    Also visit my web site VelvaVSoll

  4. magnificent submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t
    understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve
    a great readers’ base already!

  5. Hello, i think that i noticed you visited my weblog so i got here to go
    back the favor?.I am attempting to in finding things to improve my website!I assume its ok to make use of some
    of your ideas!!

  6. Hello my friend! I wish to say that this post
    is awesome, great written and come with almost all important
    infos. I would like to look more posts like this .

  7. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to
    browse your website on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to
    take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded
    on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

  8. I’m curious to find out what blog platform you’re
    utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more risk-free.
    Do you have any recommendations?

  9. Howdy! I simply wish to offer you a big thumbs up for your excellent information you have got here on this
    post. I am returning to your website for more soon.

  10. Hello There. I found your blog using msn. That is an extremely well written article.
    I will make sure to bookmark it and return to read more of
    your useful info. Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

  11. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a
    quick shout out and tell you I really enjoy reading your
    blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal
    with the same subjects? Appreciate it! 0mniartist
    asmr

  12. Great post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?

    I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
    Appreciate it!

  13. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.I
    will ensure that I bookmark your blog and may come back
    at some point. I want to encourage you to ultimately continue your
    great work, have a nice holiday weekend!

  14. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog
    posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
    Reading this information So i’m satisfied to show that I have
    an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I
    needed. I so much no doubt will make certain to do not overlook this web site and provides it a look on a relentless basis.

  15. Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate!
    He continually kept talking about this. I’ll forward this post
    to him. Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

  16. Hello There. I discovered your blog the use of msn. This is an extremely well written article.

    I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your
    helpful info. Thank you for the post. I’ll certainly return.

  17. An intriguing discussion is definitely worth comment.

    I think that you ought to publish more about this topic, it may not be a taboo matter but generally
    people don’t discuss these topics. To the next!
    All the best!!

  18. excellent issues altogether, you simply won a new reader. What might you
    recommend in regards to your put up that you made
    some days ago? Any positive?

  19. We’re a group of volunteers and opening a new
    scheme in our community. Your web site offered us with useful info to work on. You’ve performed an impressive activity and our whole neighborhood shall be thankful to you.

  20. scoliosis
    Undeniably imagine that that you stated. Your favorite reason seemed to be at the web the easiest factor to have
    in mind of. I say to you, I certainly get annoyed even as other people think about issues that they just do not realize
    about. You managed to hit the nail upon the highest and
    also outlined out the entire thing without having side effect
    , other people can take a signal. Will probably be again to get more.
    Thank you scoliosis

  21. scoliosis
    Heya i’m for the primary time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
    I’m hoping to present something again and help others like you aided me.

    scoliosis

  22. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right.
    This post actually made my day. You cann’t imagine just how much
    time I had spent for this information! Thanks!

  23. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
    figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a
    blog article or vice-versa? My site addresses a lot of the same topics
    as yours and I think we could greatly benefit from each other.
    If you are interested feel free to send me an email.
    I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  24. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
    I could add to my blog that automatically tweet my newest
    twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
    maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
    reading your blog and I look forward to your new updates.

  25. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d
    like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be
    interested in hearing. Either way, great blog and I look
    forward to seeing it grow over time.

  26. When someone writes an piece of writing he/she retains the idea of a user
    in his/her brain that how a user can understand it.
    So that’s why this post is great. Thanks!

  27. Simply desire to say your article is as amazing.

    The clarity to your publish is just spectacular and i could suppose you are a professional in this subject.
    Well along with your permission allow me to seize your RSS feed to keep updated with imminent post.
    Thanks one million and please keep up the rewarding work.

  28. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
    Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
    your posts! Carry on the excellent work!

  29. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
    I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
    having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
    I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic
    but I had to ask!

  30. Get a sneak peek of our upcoming multiplayer Hangman game! Can you guess the word before your opponents? This is one of the hardest Fireboy and Watergirl games. Use the arrow keys to control Fireboy and the WASD keys to control Watergirl. Burger Time Game Lagged is the best online games platform. Challenge your friends to thousands of different games that you can play on your pc, tablet or mobile device. Compete for high scores and achievements as you try to climb to the top of our global points leaderboard. Caitlin Sullivan 3:38 PM, Dec 25, 2020 . Local News. Crash happened at East 99th Street and Blue Ridge Boulevard. Steve Kaut 2:39 PM, Dec 25, 2020 . Local News. Red Cross helps Overland Park woman … Press W, A, and D keys to control Watergirl. Press the arrow keys to move Fireboy in the appropriate direction. Elements Temple is the newest game in the Fireboy and Watergirl franchise. Unlike the previous games in the series, this game has a mix of 7 different temples, each with 5 or 6 new levels. The temples in the game include the 4 previous temples plus 3 new temples: fire, water and wind. To have access to the new temples, you must first complete a few levels in the forest temple. http://andersonjdum542198.blogocial.com/google-t-rex-34823918 Your browser does not support iframes. Video games aren’t going away. In fact, most experts agree that the gaming industry will continue to grow—and target younger and younger kids. If your child plays video games, especially multiplayer online games, make sure you’re involved so you can help address any trouble spots. Allow us to collect anonymised performance data Online education that combines instruction with fun learning games for children creates interactive learning and enjoyment. Learning games can help students concentrate on language arts, math, science, and social studies skills through an entertaining online curriculum. While “fun,” Time4Learning’s online educational games are widely rigorous and standards-based. CODENAME: KIDS NEXT DOOR and all related characters and elements are trademark of and В© Cartoon Network. Discover What’s New 15 YouTube science video channels for kids, explain science phenomenon, answer science questions, demonstrate science experiments. Great Free STEM resource.

  31. Возбудитель для женщин рендез войс отзывы Высокие шансы получить такую визу у высококвалифицированных специалистов, которые нужны американской экономике. Специалист находит работодателя, имеющего вакансию по его специальности, и обращается за H-1B. Работодатель, при желании, может получить для своего специалиста грин-карту, чтобы тот остался в стране и продолжал работать. Самые важные события происходили в стенах Киевсовета Методологические разработки в целях развития образования и подготовки кадров для цифровой экономики Но вот есть несколько вопросов, которые уже давно бороздят умы многих мужчин. К примеру: http://www.ronpaulforums.com/member.php?95306-w6isrww463 Относительная доступность. По сравнению с другими брендовыми регуляторами потенции Виагра одно из самых дешевых средств для потенции. Но если сравнивать с дженериками, то эта она все равно непомерно высока. Изготавливаются БАДы в виде таблеток, которые следует употреблять по 1 в сутки сразу после еды. Мужчины отмечают значительное улучшение кровообращения и продолжительности полового процесса. Единственное противопоказание – непереносимость компонентов в индивидуальных случаях. Аструм не провоцирует побочных эффектов, он – один из самых безопасных для стимуляции потенции.

  32. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  33. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

  34. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own website soon but I’m a little
    lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
    many options out there that I’m totally confused ..
    Any tips? Kudos!

  35. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  36. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily special opportunity to read critical reviews from this site. It’s always very enjoyable and jam-packed with amusement for me and my office colleagues to search your web site a minimum of thrice in a week to see the newest tips you have. And definitely, we are at all times amazed with all the wonderful tactics you give. Selected 1 areas in this post are particularly the finest we have all had.

  37. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

  38. I just could not go away your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply in your guests? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts

  39. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution

  40. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, would test this¡K IE still is the market chief and a huge element of folks will pass over your great writing due to this problem.

  41. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  42. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  43. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  44. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  45. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  46. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  47. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  48. My husband and i felt now lucky that Raymond could round up his research out of the ideas he came across using your web site. It’s not at all simplistic just to choose to be giving freely strategies people today may have been making money from. And we also figure out we’ve got you to be grateful to for that. All of the explanations you made, the easy web site menu, the relationships you help instill – it’s most sensational, and it’s really letting our son in addition to us believe that that situation is pleasurable, and that’s extremely important. Thanks for everything!

  49. I am just writing to make you be aware of what a superb encounter my friend’s princess found reading your site. She picked up such a lot of details, most notably what it’s like to possess an incredible coaching nature to make other people just grasp chosen specialized matters. You really did more than my expected results. Thanks for delivering those good, safe, edifying and even easy guidance on the topic to Lizeth.

  50. I intended to send you a very small observation to say thanks the moment again on the awesome thoughts you’ve featured in this article. It has been so shockingly generous with you to provide publicly what many individuals would’ve sold for an electronic book to end up making some bucks for themselves, particularly considering the fact that you could have tried it if you ever desired. The thoughts likewise served to become a fantastic way to know that other people have the identical zeal the same as mine to see a good deal more when considering this condition. I’m certain there are millions of more pleasant times in the future for individuals that read through your website.

  51. It is in point of fact a nice and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  52. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  53. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. After looking through the world wide web and getting views that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your blog. Your own personal mastery and kindness in dealing with all areas was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I can now look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web site to anyone who requires assistance about this issue.

  54. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  55. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  56. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

  57. magnificent submit, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

  58. Howdy very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI am glad to search out numerous useful info here within the post, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

  59. I just could not go away your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply in your guests? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts

  60. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. After looking through the world wide web and getting views that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your blog. Your own personal mastery and kindness in dealing with all areas was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I can now look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web site to anyone who requires assistance about this issue.

  61. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i¡¦m happy to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I most indisputably will make certain to don¡¦t put out of your mind this web site and give it a glance regularly.

  62. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  63. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy
    reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
    Thanks a lot!

  64. Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding something entirely, but
    this article gives nice understanding even.

  65. Hi great website! Does running a blog similar to this require
    a massive amount work? I have very little understanding of computer programming
    but I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
    I understand this is off subject nevertheless I simply needed to ask.
    Many thanks!

  66. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to
    get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
    I must say that you’ve done a great job with this. Also,
    the blog loads super quick for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

  67. I love your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find
    out where u got this from. thanks a lot

  68. On siis sanomattakin selvaa, etta Saunakasinot on bonusten metsastajien paratiisi. Kaikki on lajiteltu fiksusti eri kategorioihin bonustyyppien mukaan: Uusimmat Bonukset, 200–400 %:n casinobonukset, Eksklusiiviset Bonukset, Ilmaiskierrokset ja Non-Sticky-Bonukset. Seuraavassa kerromme hieman tarkemmin naista bonuskategorioista ja siita, mita ne pitavat sisallaan. Voittaminen on vain bonus loistavalle kasinokokemukselle, eika siita saa tulla pakonomainen itsetarkoitus. Silloin mennaan vaarallisille vesille. Nettikasino 24/7 tarjoaa mahtavia lukuhetkia, seka uusia nettikasinoita jokaiseen makuun. Kay sisaan meidan suosittelemallemme kasinolle ja ota itsellesi paras casinobonus markkinoilta. Viihdy, pelaa, voita ja nauti – siita on hyvat nettikasinot tehty. https://ecosaviours.com/community/profile/arturor18513106/ $88 FREE No Deposit Needed + 100% up to $400 Kun olet luonut tilin, sinua yleensa tervehditaan jonkinlaisella tervetuliaisbonuksella. Sinun tulisi kiinnittaa erityista huomiota vaatimuksiin, joita tarvitaan naiden bonusten saataville, koska useimmat online-pokerihuoneet eivat anna sinun pitaa naita bonuksia, jos et talleta tiettya rahaa tai pelaat tarpeeksi kasia ensin. Se on jarkevaa, koska jos nain ei olisi, he antaisivat periaatteessa vain ilmaista rahaa ihmisille. Mutta suosio Tama peli On jo Pitkaan levinnyt Muihin alueisiinTanaan, voit Tavata pelaajia Lahes kaikissa Maailman maissa. Voit pelata Pokeria kotona Perheen kanssa, Poydissa pokerin Klubeja ja Kasinoita, tai Verkossa vastustajia Ympari maailmaa. kaikki yli maailman. Et ehka Ole koskaan Pelannut pokeria Ennen ja Ei valttamatta Edes tieda, Mika on tayskasi. Sitten kirja Pokeria for Dummies, tunnettu Amerikkalainen sarja, On vain Sinua varten, Koska se Kattaa kaikki Perusasiat taman Suosikki peli Miljoonia ihmisia. Sinulla voi Olla pelannut Pokeria jo Monia vuosia, Mutta olet Jatkuvasti menettaa, Koska et Tieda, miten voittaa.

  69. I am really inspired together with your writing abilities and
    also with the structure to your weblog. Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself?
    Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

  70. Hi there, There’s no doubt that your blog might be having web browser compatibility issues.
    Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it
    has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other than that, excellent website!

  71. Heya i am for the first time here. I found this board and I to
    find It really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to offer something
    again and aid others such as you helped me.

  72. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely
    long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog writer but I’m still
    new to the whole thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?

    I’d really appreciate it.

  73. We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising. There are many weapons and characters you can play from. View All Game Rating New here? Create a new Account Three players can work together to stop the Black Marketers from hunting and killing innocent dinosaurs. https://recargadecocheselectricos.es/foro-coche-electrico/profile/sqkmuriel738164/ RoyalRoms.com is a database collection for classic games, or more commonly known as ROM games. These classic games, or ROMs (Read-Only-Memory), contain the game software code that can be downloaded and loaded on emulators. Mozilla firefox apk android 2.2 A tower itself can be a metaphoric or a real one. For example, in Zombies Can’t Jump you take a stand on wooden boxes. Their number grows, so you get higher above the ground. And it’s good, as you can guess from the name of the title. While in Kingdom of the Wind there is another kind of situation. There you have a huge levitating island with a castle on it. The mechanics remain the same. Just like the most important goal of yours. Which is to protect what you’ve got.

  74. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where
    I could get a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
    Thanks a lot!

  75. I’m not that much of a internet reader to be honest but your
    blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
    Many thanks

  76. Fantastic goods from you, man. I have understand your
    stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you’ve acquired
    here, really like what you are stating and the way in which you
    say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it
    smart. I cant wait to read far more from you.
    This is really a great website.

  77. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading
    it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and
    will come back very soon. I want to encourage you to continue your
    great writing, have a nice weekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published.